FELHÍVÁS

Internetes eléréssel rendelkező matematikát oktatók és alkalmazók részéreAz EU MINERVA program keretében a Bolyai Társulat közreműködésével elkészült az internetes Matematikai fogalomtár teszt verziója, amelyet a http://mbuttons.bolyai.hu honlapról lehet kipróbálni. Ez egy – lehetőség szerint minél több – matematikai kifejezést tartalmazó és magyarázó web-szótár és lexikon. Az angol kiinduló szókészlet nagy részét további hét nyelvre lefordították és most országonként a tantervek, tanítási módszerek különböző igényei szerint lehetőség nyílik a definíciók pontosítására, tételek, levezetések , példák, ábrák, fogalmak közötti kapcsolatok hozzáadására, a hibák kijavítására.


Az internetes lexikon a tervek szerint alap- közép- és felsőfokon is használható lesz diákok, tanárok, szülők vagy éppen kutató matematikusok számára, akár mint matematikai szövegek fordításához nélkülözhetetlen szakszótár, akár mint magyar nyelvű tudásbázis. Használatáról a KöMaL márciusi számában jelenik meg tájékoztató.


Kérjük, ha Ön is tud tenni azért, hogy ez az európai matematikai fogalomtár a magyar matematika hagyományos és az új tantervet is segítő meghatározásait tartalmazza, vegyen részt az egyes témakörök részletes kidolgozásában. A szótár hibáira, a módosítási javaslatokra elég, ha egy e-mailben hívja fel a szerkesztők figyelmét. Küldjön e-mailt „mbuttons” tárggyal az olahvera@komal.hu címre.


Aki a tanárok közül szívesen felhasználná a Matematikai fogalomtárat az órán, szakkörön vagy otthoni feladathoz, szintén e-mailben jelentkezzen.


A tapasztalatok megbeszélésére meghívjuk az érdeklődőket

március 25-én csütörtökön 16 órakor az ELTE Déli épülettömb földszint 0-826 termében (1117 Budapest, Pázmány P. sétány 1/C)

az „ Európai matematikai fogalomtár – magyar tanterv szerinti tartalommal” című előadásra, amelyet Oláh Vera és Lóczi Lajos tartanak.